Uvođenje studijskih usmjerenja u akademskoj 2018/19. godini

Napisao/la Amila Handzic - Objavljeno 13.06.2018. 15:29

Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru ove akademske 2018/19. godine po prvi put uvodi usmjerenja. Studenti ove godine mogu birati između trogodišnjeg studija (usmjerenje Razvoj softvera) ili četverogodišnjeg studija (usmjerenje Softverski inženjering).

U nastavku možete pročitati više o karakteristikama oba usmjerenja:

Razvoj softvera 

Studij: Univerzitetski akademski dodiplomski studij (I ciklus)

Zvanje: Bečeler informacijskih tehnologija – usmjerenje Razvoj softvera

Način studiranja: redovan, vanredan, DL

Broj ECTS: 180

Cilj: Primarni cilj studijskog programa „Razvoj softvera“ je da omogući sticanje atraktivne kvalifikacije u trogodišnjem studiju s kojim se postaje konkurentan na lokalnom i globalnom tržištu rada. Program je namijenjen prvenstveno kandidatima koji žele steći praktične vještine i teorijska znanja iz informacijskih tehnologija u akademskom ciklusu minimalnog trajanja, da bi se u najkraćem mogućem roku osposobili za dobro plaćene poslove. Program pruža kvalifikacije iz oblasti programiranja i razvoja aplikativnih rješenja u različitim oblastima poslovanja, ali i razvija sposobnosti za pokretanje vlastitog biznisa. Fakultet je osmislio program imajući u vidu zahtjeve vodećih IT firmi iz regiona:

  • Spremnost, konkurentnost i brz izlazak na tržište rada
  • Fokus na praktičnu primjenu informacijskih tehnologija u pravcu razvoja softvera (objektno programiranje, web razvoj i dizajn, dizajn, implementacija i održavanje baza podataka, razvoj mobilnih aplikacija i cyber sigurnost)
  • Obavezna praksa u završnom semestru studija


Softverski inženjering 

Studij: Univerzitetski akademski dodiplomski studij (I ciklus)

Zvanje: Bečeler informacijskih tehnologija – usmjerenje Softverski inženjering

Način studiranja: redovan, vanredan, DL

Broj ECTS: 240

Cilj: Primarni cilj studijskog programa „Softverski inženjering“ je da omogući sticanje kvalifikacije u četvorogodišnjem studiju s kojom se postaje konkurentan na lokalnom i globalnom tržištu rada u IT sektoru, ali i dobru podlogu za nastavak stručnog i naučnog usavršavanja. Osim praktičnih vještina, ovaj progam omogućava sticanje šireg spektra teorijskih znanja iz oblasti IT-a i inženjerstva, što rezultira kvalifikacijama koje su neophodne za dalji naučno-stručni razvoj i poslove koji se baziraju na modeliranju softverskih rješenja. Kandidati koji uspješno završe ovaj program će imati kompetencije softverskog inženjera za radna mjesta koja podrazumijevaju veći stepen odgovornosti i samostalnosti u radu ali i predispozicije za pokretanje vlastitih softverskih firmi. Program je osmišljen u saradnji sa vodećim IT firmama iz regiona koje imaju potrebu za inženjerskim kadrom sa naglaskom na:

  • Sve vještine i kompetencije sa trogodišnjeg usmjerenja
  • Projektovanje kompleksnih arhitektura informacijskih sistema
  • Umjetna inteligencija, Internet of things sistemi, Modeliranje i inovativnost
  • Kritičko razmišljanje i inženjerski pristup rješavanju problema
  • Mogućnost akademske karijere