IEEE Student and Young Professionals Congress

Napisao/la Amila Handzic - Objavljeno 04.12.2017. 00:11

Po drugi put zaredom studenti Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru, prisustvovali su IEEE Student and Young Professionals Congress-u. Događaji poput ovoga imaju za cilj spojiti mlade profesionalce sa svjetski poznatim stručnjacima iz raznih oblasti informatike, energetike, elektronike i ekonomije. Studenti su imali mogućnosti četiri dana uživati u zanimljivim prezentacijama, radionicama, druženjima, te prezentovati svoje inovativne radove. 

Ove godine, tim Fakulteta informacijskih tehnologija kroz FIT IEEE sekciju su predstavljali: Monika Džidić, Iva Zovko, Mirza Smajić i Maid Bešlagić zajedno sa studentima Poslovne informatike: Leila Hasić, Amila Ćeranić, Riad Dizdar, dok je mentor tima bio Adel Handžić.  

Tim je nepunih šest mjeseci radio na razvoju proizvoda koji je nazvan „Auxilia“ (lat. Auxilila – „helping hand“), koja predstavlja aplikaciju za pomoć liječnicima prilikom pružanja prve pomoći. Auxilia radi na principu skeniranja NFC tag-a ili QR koda sa odgovarajuće narukvice, koja medicinskom osoblju momentalno pruža uvid u zdravstvene informacije pacijenta na mobilnoj ili web aplikaciji, a pacijentu uveliko smanjuje šansu za primanjem neodgovarajuće prve pomoći. Jedan od ciljeva Auxilie je povezati sve bolničke sisteme kako bi podaci o pacijentima bili dostupni u svim dijelovima države. 

Pod pokroviteljstvom YEP-a i IEEE, te ostalih sponzora, oko 400 studenata, mladih ljudi i predavača iz cijelog svijeta se našlo na jednom mjestu, te su tu priliku iskoristili da razmijene ideje, iskustva i kontakte. Nakon obavljenih dogovorenih obaveza, naši studenti su prisustvovali takmičenju „Innovation Challenge“, gdje je prvo mjesto osvojio tim iz Bihaća sa idejom „Vertikalne vjetroturbine sa stacionarnim, samopodešavajućim lopaticama.“ . Studenti se sa takmičenja vraćaju sa puno lijepih utisaka, novih znanja i poslovnih prilika te svima ostalima poručuju da se u budućnosti uključe u ovakve i slične projekte. 

Fakultet informacijskih tehnologija i ubuduće želi podržati ovakve manifestacije te ovom prilikom želimo pozvati sve studente da se uključe u mnogobrojne sekcije fakulteta, prvenstveno FIT IEEE sekciju je prijave novih timova za sljedeći 2018 IEEE SYPC kongres već počinju krajem ove godine.