Saradnja studenata FIT-a sa organizacijom "Centar Skenderija Sarajevo"

Napisao/la Dubravka Plosko - Objavljeno 22.03.2024. 15:28

U sklopu predmeta "Uvod u marketing", studenti Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru ostvarili su saradnju sa organizacijom "Centar Skenderija Sarajevo", u vidu promocije sajma knjiga koji će se odvijati u mjesecu aprilu. Predstojeći sarajevski sajam biće posvećen piscima, pismima i jezicima svijeta i umjetnosti, obrazovanju i nauci i učešću bh i svjetskih stvaraoca i izdavača, sa posebnim programima za afirmaciju prevođenja djela naših autora na svjetske jezike i prevođenja djela svjetskih autora.

Na ovogodišnjem sajmu učešće će uzeti više od 150 izdavača iz BiH, susjednih zemalja i svijeta, kao i međunarodni kulturni centri koji djeluju u BiH. Počasni gosti sajma biće bosanskohecegovački pisci iz dijaspore.

U okviru sajma, 20. aprila 2024. godine, održaće se Međunarodni okrugli sto na temu "Prevođenje i autori", u Svečanom salonu, u terminu od 11:00 - 15:00 sati. Cilj Međunarodnog okruglog stola je diskusija o prevođenju kao specijalnoj naučnoj disciplini, autorskom i prevodilačkom radu, zaštiti autorskih prava prevodilaca, lingvistički i kuluturološki aspekti prevoda. Okrugli sto će otvoriti ambasadorica Grčke u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Ioanna Efthymiadou.