NAIDA DEMIROVIĆ, USPJEŠNA MLADA HERCEGOVKA U ŠVEDSKOJ

Napisao/la Dubravka Plosko - Objavljeno 09.03.2020. 15:29

Mostarka Naida Demirović ima 23 godine. Završila je Drugu gimnaziju u Mostaru, filološki smjer. Kaže da sve do završetka škole nije bila sigurna koji će fakultet upisati. No, odlučuje se za Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru.

  • Nisam bila sigurna u svoj izbor sve do prvih ispitnih rokova gdje su rezultati bili uspješni i motivisali me za dalji napredak. Na drugoj godini sam se odlučila aplicirati za razmjenu studenata programa Erasmus+. Tako sam na početku treće godine otišla na jedan semestar u Västerås, u Švedsku, na Univerzitet Mälardalen, otkriva Demirović.

Svidjelo joj se i odlučuje prihvatiti ponudu za produžetak razmjene i na drugi semestar.


Kroz tih deset mjeseci sam proputovala veći dio Švedske, upoznala lokalno stanovništvo, švedsku kulturu i sistem, kaže.

Nikada do tada nije razmišljala o odlasku iz BiH. Međutim, prvih dana nakon povratka s razmjene shvatila je da joj nedostaje Švedska. Ni slutila nije da će danas biti primjer jedne uspješne i uzorne Mostarke u Švedskoj.

  • Već sam se navikla na sistem i kulturu, kao i na samostalan život. Došlo je vrijeme za traženje posla. Moram priznati da nisam bila aktivna u traženju posla u BiH iako ga ne nedostaje u IT branši. Moja želja za povratkom u Švedsku navela me da posjećujem njihove stranice za zapošljavanje. Dobila sam ponudu za posao u Husqvarni, u gradu Jönköpingu. Predala sam za radnu dozvolu. U međuvremenu sam dobila drugu i za mene bolju ponudu u firmi Tetra Pak u gradu Lundu. I to je bilo to. Spakovala sam se i krenula za boljim životom, otkriva nam Demirović.



Naida Demirović već devet mjeseci radi kao programer mobilnih aplikacija i kaže kako je sve uređeno do najsitnijih detalja u svakodnevnom životu jednog građanina.

  • Vodeća država u reciklaži, besplatno učenje švedskog jezika za migrante, besplatno školovanje (uključujući univerzitet), besplatan ručak za djecu u školama, besplatno zdravstvo, najmanje 25 radnih dana plaćenog odmora, budžet od poslodavca za različite fizičke aktivnosti ( smatraju da je zdrav radnik ujedno i produktivniji), 420 dana plaćenog porodiljskog odsustva koje mogu iskoristiti oba roditelja, plaćeno bolovanje, sindikati koji štite prava radnika tako da u slučaju gubitka posla osoba dobija i do 80% plate do godinu dana uz stalnu pomoć sindikata pri pronalasku novog posla… Uspjela sam nabrojati neke stvari koje su mi prve pale na pamet. Sigurno je da ih ima još mnogo, priča nam Naida.


Najmlađi je radnik u odjelu, no kaže kako se nikada nije osjetila drugačijom od ostalih niti manje vrijednom.

  • Uključena sam u sve diskusije, odluke i poslove. U BiH bih očekivala da je atmosfera tipa ma šta ona zna, jučer se rodila. Iz tog primjera se da zaključiti kakav je odnos prema mladima. To je ono što me privuklo ovdje. Svi ti zakoni koji bi trebali biti normalni, a u BiH zvuče kao luksuz. Nostalgija je prisutna sve vrijeme. Istina je da nema meraka i da je društvo hladno i usamljeno ovdje. Međutim, s mnogo dana odmora i praznika nađe se više nego dovoljno vremena za zadovoljiti i taj dio. Moja poruka za mlade je da pokušaju što bolje razmisliti kada odlučuju koji fakultet upisati ili kojim zanimanjem se baviti. Ako u ovom momentu razmišljaju o razmjeni studenata, trebaju znati da nema razloga za strah. Sva ta mukotrpna papirologija pri apliciranju se na kraju isplati i zaboravi. Životna škola nakon razmjene studenata se ne može mjeriti ni sa čim drugim za jednu mladu osobu, otkriva Demirović.

U Švedskoj je pronašla sigurnost i svjetliju budućnost. Ne zna, kaže, je li požurila s odlukom da ode iz svog sunčanog Mostara. Ko zna, neka vrijeme pokaže svoje, završava ova uspješna Hercegovka.

Izvor: hayat.ba